Oude ezels hebben het snel koud
Oude ezels hebben moeite om hun lichaam op temperatuur te houden (37 graden Celsius). Met onze winters hebben ze daarom een goede stalbedekking nodig en als de dagen echt koud en nat zijn, is een warme deken absolute noodzaak.

Meten is weten: Voorkom dat de ezel onderkoeld raakt, want dan zijn ze moeilijk weer warm te krijgen. Bovendien ontwikkelen ze gas in de darmen doordat ze het te koud hebben en dat geeft weer koliek. Dat wordt er gezegd, mijn ezel is dood gegaan aan koliek, maar eigenlijk is het onderkoelen de oorzaak!
Dit is wellicht een van de redenen dat de ezel in Nederland gemiddeld maar 21 jaar wordt.
Heeft u daarom een ezel van 18 jaar en ouder? Zorg voor een warme stal waar hij kan liggen in stro, zaagsel, vlas of een rubberen mat. Doe met slecht weer (kou, regen, wind, sneeuw) tijdig een deken op en zorg voor voldoende ruwvoer in de vorm van hooi en stro.

Voederplaatsen
Met etenstijd is het in de opvang altijd een drukte van belang. De ezels die bijgevoerd worden hebben een vaste plek waar ze hun voerbakje geserveerd krijgen. De meeste ezels gaan rond etenstijd netjes op hun eigen plek staan: Zo, ik ben er klaar voor, lijken ze dan te zeggen. ​

Ezels en het rhino-virus
In de paardenwereld is regelmatig onrust vanwege het rhinopneumonievirus (equine herpes virus). De Ezelsociëteit krijgt veel vragen van mensen die willen weten of dit ademhalingsvirus ook voor ezels gevaarlijk is. Daarom hieronder wat meer hierover. Er bestaan 8 verschillende typen rhinopneumonie. Ezels kunnen wel rhinopneumonie krijgen, maar ze zijn minder gevoelig voor de serotype’s 1 t/m 5 dan het paard. Het rhinopneumonie-virus bestaat in 8 soorten, die genummerd zijn van EHV 1 t/m 8. Het paard is gevoelig voor serotype 1 t/m 5, de ezel voor serotype 6 t/m 8.Ezels zijn dus wel minder gevoelig voor type’s 1 t/m 5, maar niet volledig ongevoelig! Voorzichtigheid blijft dus geboden en het is af te raden ezels in contact te brengen met paarden met een EHV-infectie!

FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail