Festus (1982) was een muildier. De eerste 30 jaar woonde ze bij een echtpaar met alle tijd van de wereld en heel veel liefde voor Festus. Toen zij daar niet meer kon blijven, kwam ze in 2013 in de opvang. Je zag gelijk dat ze niet helemaal een ezel is, maar ook niet helemaal een pony. En ook qua gedrag viel ze niet in één categorie.

Ze had in de opvang in Zeist duidelijk haar voorkeur voor het gezelschap van de grootste ruin. De laatste jaren stond ze in een kleiner groepje in Bunnik, in gezelschap van Shetlandpony Rambo. In deze kleinere groep kwam ze beter tot haar recht, ze werd rustiger en stiekem heel lief en dol op aandacht. Misschien voelde ze zich ook meer thuis, omdat paarden en pony’s haar beter liggen dan ezels en er waren op de dependance veel paarden. Ze was echt bejaard, maar zo kwam ze tot het laatste moment niet over.

Op vrijdagavond 5 februari 2016 hebben we Festus moeten laten inslapen. Dit gebeurde op de kliniek in Utrecht. Pleegmoeder Bea was bij haar. Bea had de kleine merrie hier naar toe gebracht, omdat er ‘s middags koliek geconstateerd was die, ondanks de goede zorgen en medicijnen van de dierenarts, niet verbeterde. De echo die ‘s avonds werd gemaakt, wees uit dat Festus een ernstige beknelling van de darmen had die niet te verhelpen was. Shetlander Rambo was samen met Bea bij haar afscheid aanwezig.

Festus, de pittige dame, is 34 jaar geworden. Zij heeft een geweldig leven gehad.