Een wandeling over een paardenmarkt liep nogal vreemd af voor de Drentse Melanie en haar moeder. Terwijl de twee wat met elkaar stonden te kletsen, kwam er plotseling een dronken jongen naar hen toe met een ezel aan de lijn. Met de woorden “Mevrouw, volgens mij wilt u wel een ezel” drukte hij de moeder het touw in handen. “U kunt vast heel goed voor hem zorgen.”

De jongen vertelde de verbaasde vrouwen dat hij Iejoor gekocht had als een soort grap tegenover zijn vrienden. Vervolgens was hij zelfs met het dier in de lawaaiïge feesttent geweest. “Hij is heel braaf, hoor, je kunt gewoon onder hem door kruipen.” De jongen voegde de daad bij het woord en kroop op zijn knieën onder de vermoeide ezel door.

Hoewel de jongen niet kwaadwillend leek, was het de dames duidelijk dat Iejoor bij hem niet in goede handen was. Melanie: “We waren bang dat er nog meer met hem zou worden uitgevreten of dat hij weer met een handelaar naar de volgende markt zou gaan.” Gelukkig had Melanie thuis een stuk land waar Iejoor wel even terecht kon. Uitgeput van zijn ongewenste avonturen op de paardenmarkt, kroop hij meteen in het schuilstalletje om te rusten.

De volgende dag leek Iejoor gelukkig weer een stuk frisser en opgewekter. Hij kwam om knuffels en aandacht vragen, die de familie hem graag gaf. Maar Melanie wist dat een ezel soortgenoten om zich heen nodig heeft om zich echt happy te voelen. De mensen, paarden en geiten bij hen thuis zouden het gezelschap van een ezelvriendje nooit kunnen vervangen. Vandaar dat Melanie ons benaderde met de vraag of wij een plek hadden voor de vriendelijke ruin.

En zo werd Iejoor onze nieuwste bewoner! Uit zijn paspoort blijkt dat hij 19 jaar is, maar verder weten we niets over zijn achtergrond. De komende tijd zal zijn gezondheid worden gecheckt en zijn gedrag worden geobserveerd. Hij blijkt nooit te zijn ingeënt, dus dat gebeurt nu ook. En zijn gebit wordt gecheckt door de paardentandarts. Ondertussen is Iejoor druk bezig zijn plekje te vinden in de groep. Nimbus moet nog een beetje wennen aan deze nieuwe man in ‘zijn’ kudde, maar we hebben er alle vertrouwen in dat dat wel goed komt. Van harte welkom, Iejoor!