Nieuwsbode Zeist: De Ezelsociëteit heeft een nieuwe directeur. Oprichter Vera van Koten is per 1 februari gestopt vanwege gezondheidsredenen. Hans Signer is haar opvolger. Voor de ezels verandert niets aan de verzorging, liefde en aandacht.

Het is niet makkelijk om afscheid te nemen van de lieve ezels, de vrijwilligers, de plek. Vera van Koten en Harry Dekkers begonnen zo’n 30 jaar geleden met de opvang van ezels.
“Een uit de hand gelopen hobby”, blikt Vera terug. “Vele honderden ezels hebben we opgevangen, verzorgd en herplaatst. Momenteel zijn er 70 vrijwilligers en moderne, goede gebouwen voor dier en mens.” Ze stopt vanwege gezondheidsklachten. “Het ezelwerk is veelzijdig: donateurs en vrijwilligers regelen, overleg met gemeente, allerlei officiële taken. De laatste tijd zat ik meer op kantoor dan in de stallen om zaken achter de schermen te regelen. Belangrijk werk, maar het liefst ben ik met de ezels zelf bezig. Ezels zijn moedig, lief, trouw en vooral dapper. Nu is het tijd om mijn levenswerk over te dragen aan anderen. Bij Hans is de Ezelsociëteit in vertrouwde handen. Hij heeft een goed gevoel voor ezelwelzijn”, aldus Vera. Zij herinnert zich met veel plezier onder meer de totstandkoming van de nieuwe stallen en de goede samenwerking met de gemeente hierbij. Mede dankzij Vera is de Ezelsociëteit uitgegroeid tot hét Nederlandse kenniscentrum over ezels. Met de Faculteit van Diergeneeskunde in Utrecht is een goede samenwerking opgebouwd, waar beide instellingen en vooral de ezels baat bij hebben.

De nieuwe directeur Hans Signer heeft ruime ervaring met ezels. Hij was jarenlang hoefsmid in binnen- en buitenland. Nu richt hij zich meer op werk in Nederland. “Rond de eeuwwisseling kwam ik uit nieuwsgierigheid kijken bij de Ezelsociëteit, samen met mijn ezel Coco. Ik had direct een goede indruk en meldde me aan als vrijwilliger en hoefsmid. Coco was zo enthousiast dat zij meteen gebleven is. Ik ben vereerd dat Vera me afgelopen najaar vroeg haar opvolger te zijn. Ik zal haar liefdevolle aanpak ongewijzigd voortzetten. De werkwijze hier is altijd goed geweest en daar ga ik niets aan veranderen.”
Een terriër die vasthoudt tot dat het gewenste resultaat bereikt is. Grote gedrevenheid en het talent om anderen te motiveren. ‘Niet te veel praten, maar hop: we gaan er voor’, dit typeert Vera, aldus Hans en medeoprichter Harry Dekkers die even aanschuift bij het interview.

Ook voor de hoog gewaardeerde artikelen over de Ezelsociëteit in de Nieuwsbode is een opvolger: vrijwilliger Emmy. “Zij heeft talent om vanuit haar hart te schrijven over de ezels. Het afgelopen jaar verzorgde ze al regelmatig onze column in deze krant”, zegt Vera.