Dolores (23) en No-no (28) arriveerden vorige week in de opvang. Mooie merries, dikke vriendinnen. Ze komen uit Limburg en hadden voor de vrijwilligers een heerlijke vlaai meegenomen. Ook in de ezelskudde maakten ze een goede start, rustig mengden ze zich in de groep. Dolores is wat voorzichtig, maar No-No neemt zelfverzekerd het voortouw.

Naast het verwelkomen van twee ezels, moesten we ook afscheid nemen. Merrie Nikita (28) had teveel pijn aan haar hoeven. Alles om dat te verlichten, is uit de kast getrokken. Maar het was niet meer leefbaar. Nikita kwam een paar jaar geleden vreselijk angstig en afwerend de opvang binnen. Met het brengen van haar etensbakje, riskeerde je het om de stal uitgeschopt te worden. Haar laatste maanden stond ze in de verpleeg-stal, waar ze zich veilig voelde. Verschillende vrijwilligers kregen op een eigen unieke manier een band met haar. Juist door die groei in contact, was het afscheid zwaar. De andere ezels moeten Nikita’s overlijden ook verwerken, vooral voor Jaap is het moeilijk. Nikita was zijn nieuwe vriendin.

Maar Mannis (26) krijgt daar niets van mee, hij is namelijk diep onder de indruk van Dolores en No-no. In plaats van te stoeien met zijn maatje Goofert, staat hij dromerig naar de nieuwe dames te kijken.

(Column in Zeister Nieuwsbode 24 oktober 2018)